Skip to main content

Trädgårdskalender - året runt

Januari

Se över att gnagskydd och nät sitter som det ska, mycket snö gör att hararna kommer åt att äta högre upp på buskar och träd.

Glöm inte att mata fåglarna. Är det kallt är talg och feta nötter ett bra sätt för dem att hålla värmen. Tänk på att de är de bästa jägarna för ohyra och insekter under sommaren så om du hjälper dem på vintern, hjälper de dig på sommaren.

Ta bort blötsnö som tynger och kan knäcka grenar.  Skotta gärna upp snön i rabatten och över perennerna, då den är perfekt som extra isolering.

Februari

Beskär buskar och träd. Nu på ”vår-vintern” kan du både klippa ner buskar helt eller gallra ur dem.

Har du funderingar på att ta ner några träd på tomten? Bästa tiden för det är på vintern när marken är hård och frusen.

Planera vad du ska så, börja förkultivera de sorter som tar tid på sig. Tänk bara på att små plantor behöver mycket ljus för att inte bli långa och rangliga.

Längtar du efter våren? Ta in grenar som forsythia, trollhassel, körsbär, rosenkvitten eller kanske deutzia. Passa på en dag med milt väder och ge grenarna en snittyta på 3-5 cm, skala gärna av barken längst ned. Sätt dem i en vas med ljummet vatten och snart kan du njuta av blomningen.

Mars

Nu är det hög tid att beskära dina fruktträd, dock inte kärn/sten frukterna som körsbär, plommon och persika, dessa beskärs under JAS månaderna (juni, juli & augusti) Både prydnadsbuskar och bärbuskar kan behövas  föryngringsbeskäras. Det gäller också en del häckar. Detta görs bäst innan saven börjat stiga.

Vill du dela några av dina perenner är det bra att passa på innan de börjar växa på våren, ha koll när tjälen går ur backen och du kan börja gräva.

Är det tjäle behöver du skydda känsliga växter från vårsolen där den ligger på. Annars kan du få brännskador på växterna, då de inte kan ta upp vatten och solen torkar ur dem, så kallad tjältorka. Framförallt så ska dina barrväxter och de vintergröna växterna täckas.

Vi säljer redskapen du behöver

April

April är en av de lurigaste månaderna vad gäller växter, ena dagen strålande sol och nästa snöstorm. Var uppmärksam på de växter som kan behöva skyddas lite extra, så att inte blomknopparna fryser bort, t.ex. magnolia eller persika.

När snön är borta är det dags att rensa bort det vissna på perennerna så att de nya skotten får det dagsljus de behöver och kan väckas till liv.

Var uppmärksam på de första spåren efter mördarsniglar, lägg mycket energi på att bekämpa dem nu på våren, så har du igen det senare på säsongen.

Rosorna ska beskäras när björkens blad är som musöron, klipp då tillbaka dem till frisk ved och du kan också styra hur rosen växer, genom att välja ett utåtväxande eller inåtväxande skott.

Maj

Solen har börjat värma, och vi frestas att plantera sommarblommor. Var rädd om dem nattetid, då kvällar och nätter fortfarande kan vara väldigt kalla. Täck dem gärna med en fiberduk om temperaturen dippar.

Dags att börja avhärda frösådder, vänj dem sakta vid sol och vind. Ställ ut dem några timmar åt gången, undvik kall blåst och alltför gassande sol, lagom är bäst i början.

Gödsla rabatter och gräsmatta då de nu är i stark tillväxt och gärna tar emot en extra energikick. Tre gånger per säsong vill gräsmattan ha ”mat”, frukost, lunch och middag.

Potatisen kan sättas ned i backen när maskrosorna blommar eller när jorden håller 7-8 grader. Vi har jordtermometer för den som vill veta säkert.

Juni

Sommarblommorna är nu i sitt esse, äntligen slipper du släpa dem ut och in på nätterna och man brukar säga att risken för järnnätter är över.  Passa också unga grönsaksplantor mot den skarpa solen så de inte bränner sig.

Gödsla och vattna dina blommor och odlingar så att du får en bra tillväxt och stärker växterna att klara sig från angrepp från ohyra och bladmögel.  Var vaksam och behandla gärna i förebyggande med någon av våra Feed & Shine produkter, så undviker du att växterna drabbas.

Juni är en bra tid att plantera både buskar, träd och perenner då växterna är i tillväxt, planterar du bärbuskar nu kan du sannolikt skörda redan i slutet av sommaren.

Efter midsommarfirandet är det dags att ta sig an sina häckar, beskär dem och gödsla för andra gången i år. Passa på att ge ’även resten av trädgården, buskar och träd näring då det går åt mycket energi så här års.

Har du krukväxter som är lite hängiga, kan de få komma ut under sommarmånaderna och lufta sig. Tänk på att även vänja dem sakta vid utomhusmiljön. Passa på en molning, vindstilla och varm dag.

När det är dags för vårsådden

Juli

Om du tar en runda i din trädgård varje dag kommer du upptäcka förändringar tidigt, har någon växt gula blad, är det naggat på några bladkanter, har du fått löss på rosorna eller ser clematisen trött ut.

Spola av bladlössangrepp med en hård vattenstråle eller om du hittar dem i ett senare skede, blanda då ihop 1 liter vatten, 1/2 dl såpa och 1 msk rödsprit och spraya dem med, men aldrig i brännande sol, utan när det är molnigt eller fram på kvällskvisten.

Skulle du se att potatisbladen börjar vissna så är det risk att de drabbats av potatisbladmögel, klipp då raskt bort all blast så att det inte går ner i potatisen.

Något som man ofta missar är att gallra sina fruktträd, vilket innebär att skörden blir sämre. Se till att gallra bort äppelkart så att du får in en näve mellan varje frukt, så kan de utvecklas och bli stora, söta och mogna. Plommon och körsbär kan du prova att skaka så att minst hälften faller bort. Det kan bära emot att göra detta, men du har igen det när du faktiskt får fin, frisk frukt och inte små ynkliga halvdana äpplen.

Augusti

Skördesmånaden är här, nu ska allt slit du lagt ner belöna sig. Skörda dina kryddor och häng dem på tork för att använda när vintern kommer. Njut av solvarma tomater och rotfrukterna brukar vara klara så här dags.

Bärbuskar och fruktträd dignar av frukt och sylta, safta, baka pajer eller frys in för att kunna ta fram senare under året.

Augusti är en bra månad att plantera i, då nätterna nu blir svalare och luftfuktigheten högre. Så plantera nytt, flytta eller dela på perenner så kan de sedan etablera sig på sin nya plats under hela hösten.

September

September är en av de absolut bästa månaderna för att plantera både perenner, buskar och träd. Kyligare morgnar och kvällar samt fuktigare luft möter oss nu på väg till jobbet. Detta gynnar växternas etablering och ställer inte lika höga krav på dig vad gäller vattning. Växterna kan lägga energi på att utveckla sitt rotsystem istället för att sätta nya skott, blomma eller bära frukt som den gör på våren.

Passa på att fylla igen ”hålet” i perennarabatten, ersätt borttorkade växter, eller ordna med en helt ny plantering. Nu är också en perfekt tid att anlägga en ny gräsmatta eller föryngra din gamla genom att stödså.

Planera för en tidig vårblomning till glädje för både dig och övervintrande fjärilar. Plantera vårblommande lökar såsom krokus, vårstjärna, pärlhyacinter och vårlök, som blir en delikat frukost när fjärilarna vaknar ur vinterdvalan.

Det är också sista chansen att beskära dina fruktträd då september är sista månaden i JAS perioden. Glöm inte bort att beskära dina bärbuskar, som förbättrar sin skörd om du gallrar ur dem. Svarta vinbär kan man vara lite tuffare med, en tredjedel av gamla grenar tar man bort. Krusbär och röda vinbär gallrar du ur lite försiktigare då de bär frukt på äldre grenar också.

Perenner som blommat över och vissnar ner kan man med fördel låta ligga då det skyddar mot vinterkyla, men hålla annars efter rabatter och rensa ogräs så långe som det går, det underlättar för nästa säsong. Räfsa löv på gräsmattan och använd som skydd i rabatterna, blir bra jordförbättring på sikt när maskarna tuggat i sig.

Vi har allt för bevattningen

Oktober

Dags att börja mata in fåglarna inför vintern, känn ingen panik över att du måste fortsätta mata dem hela vinter, då detta är en myt.Skulle du sluta mata hittar de snart nya foderställen. Sätt upp fågelholkar redan nu så att de inte luktar för nytt när våren kommer och de ska invigas.

Fortfarande är det en bra tid att plantera, regnet håller jorden fuktig och växterna rotar sig i lugn och ro. Nu börjar många växter avmogna, d.v.s. tappa sina löv och förbereda sig för vintern. Det innebär att det börjar bli dags för barrotade växter, såsom rosor och häckplantor att komma ner i backen. Hos oss kan du se de flesta häckväxterna i vår inspirationsträdgård som färdigvuxna häckar, allt för att underlätta ditt val.

Lägg gärna lite extra energi på att ta bort ogräset i rabatterna som fortfarande växer och gror, det har du igen till våren. Fuktiga höstjordar gör att det är lätt att rensa. Perennerna kan du med fördel låta stå kvar som de är, då det skyddar växterna mot kyla och fukt. Däremot är det bra att städa bort allt som kan vara ett bra ställe för sniglarna att lägga ägg.

Räfsa löv och lägg i rabatterna, de få löv som ligger kvar på gräsmattan kan sedan med fördel klippas ned och finfördelas med sista gräsklippningen, så kan maskarna drar ner dem i jorden och  näringen återgår till marken när de förmultnar.

Täck dina rosorna inför kommande vinterkyla med barkmull, löv eller granris.

November

November är fortfarande ofta en bra tid att plantera vedartade träd och buskar. Ofta är det inte förrän nu det har gått att gräva upp de växter som står på friland. Så länge det går att gräva går det att plantera.

Har du inte satt ner vitlöken ännu är det hög tid att göra det, tänk på att de är riktiga gottegrisar och gillar välgödslad jord. Blanda ner kogödsel nu och toppa med hönsgödsel i vår när växtsäsongen kickar igång. Täck dem gärna med gräsklipp också för både gödningseffekt samt mindre ogräs.

Annars är det dags att plocka ihop redskap i trädgården och städa undan det sista i trädgården. Har du växter som behöver övervintras såsom citronträd, olivträd, palmer eller dylikt är det läge att ställa dem frostfritt.

Skriv gärna ner det du har tänkt att ändra på medans du har det färskt i minnet, så att det blir enklare när du väl börjar planera nästa växtsäsong.

Fortsätt ta han om och mata småfåglarna, eller sätt igång om du ännu inte börjat.  Tänk på att de är dina bästa vänner vad det gäller att bekämpa trädgårdens alla små skadedjur. Vintertid uppskattar de dock att få lite hjälp med tillgången på mat.

December

December är den lugnaste månaden då det gäller trädgårdsbestyr. Senaste åren har vi inte haft så mycket snö i december, vilket gör att det kan vara bra att täcka dina perenner eller känsliga buskar med lite granris för att skydda rötterna mot eventuell kyla.

Om det kommer snö, så får du hålla lite koll så att det inte blir för tungt för sköra grenar. Det är lätt hänt att snön tynger ner och knäcker buskar eller träd när den blir blöt och tung. Skaka av grenarna försiktigt, använd gärna en kratta eller kvastskaft, så blir du inte så blöt.

Har du inte skyddat trädstammar eller smakliga buskar från rådjur eller hare, är det hög tid att göra det nu. När det blir begränsat med föda i markerna, söker många vilda djur sig till villaträdgårdarna där en buffé av växter finns planterade. Förekom dem med viltstängsel, gnagskydd eller Tricogarden. Fårull är också effektivt att lägga ut eller hänga upp i trädgården.